NEDERLAND: Stevenen we af op een oorlog met Venezuela?


PREMIUM
Migranten uit Venezuela klimmen aan boord van een smokkelaar die hen naar Curaçao moet brengen (foto uit september 2016). © Meridith Kohut/The New York Times/HH

Stevenen we af op een oorlog met Venezuela?

Het Nederlandse leger op de Antillen is extra alert na sluiten van de grens door Venezuela. En de inwoners van Aruba, Bonaire en Curaçao houden hun hart vast na de actie van de Venezolaanse president Maduro. ,,Hij zit als een kat in het nauw.” 




De ontwikkelingen worden nauwgezet gevolgd
Woordvoerder van het ministerie van Defensie
De supermarktschappen op Aruba, Bonaire en Curaçao raken leger en leger. Sinds de Venezolaanse president Nicolás Maduro de grenzen met Caribisch Nederland voor 72 uur heeft gesloten, stokt de toevoer van verse producten. Zo is er nauwelijks nog fruit en groente te krijgen.

Het Nederlandse leger op de eilanden is extra alert. ,,De ontwikkelingen worden nauwgezet gevolgd”, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. ,,Mocht er aanleiding zijn, dan zal de kustwacht extra patrouilleren.” Op de eilanden zijn zo’n vijfhonderd Nederlandse militairen gestationeerd. Er zijn geen extra manschappen onderweg, meldt defensie.

Spanning

Opnieuw loopt de spanning tussen Venezuela en Nederland op. In 2014 stuurde het Zuid-Amerikaanse land marineschepen naar Aruba, kort nadat een hooggeplaatste Venezolaan op het eiland was gearresteerd. Premier Rutte wist op het nippertje een militair conflict te voorkomen. Ook nu zijn ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag in opperste staat van paraatheid.
,,Ik moet de economische belangen van Venezuela verdedigen”, sprak Maduro zaterdag toen hij de draconische grenssluiting afkondigde. Zijn land verkeert in een diepe economische crisis. Volgens de president worden goederen en levensmiddelen naar de Nederlandse eilanden gesmokkeld, waardoor voor Venezolanen amper iets overblijft.

'Kat in et nauw'


Maar ik verwacht niet dat dit de opmaat is naar militair ingrijpen. Maduro, en zeker zijn adviseurs, zullen een rationele keuze maken en dat is: de vrede bewaren
Gert Oostindie, directeur (KITLV) en hoogleraar Universiteit Leiden
,,Onzin”, zegt Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. ,,Maduro en zijn voorganger Chávez hebben Venezuela in economische misère gestort. Nu probeert de president de aandacht af te leiden door de Nederlandse eilanden de schuld te geven. Maar het idee dat die paar kleine eilandjes zo’n enorme economische impact hebben op Venezuela, slaat natuurlijk nergens op.”

Toch heeft Maduro het lucht- en scheepvaartverkeer 72 uur stilgelegd. Lastig, vindt Oostindie. ,,Maduro zit als een kat in het nauw.” Al decennialang claimt Venezuela de ABC-eilanden. ,,Maar ik verwacht niet dat dit de opmaat is naar militair ingrijpen”, zegt Oostindie. ,,Maduro, en zeker zijn adviseurs, zullen een rationele keuze maken en dat is: de vrede bewaren. Ja, Venezuela heeft vaker gezegd dat de eilanden niet van Nederland zijn, maar iedereen weet dat de inwoners van de Antillen bij Nederland willen blijven horen, en niet bij Venezuela.”

Lid NAVO

Een militaire aanval ligt volgens Oostindie ook niet voor de hand, omdat het catastrofaal zou uitpakken voor Venezuela. ,,Retorisch is het allemaal reuzeleuk, maar zó gek zijn ze niet. Als Maduro een oorlog begint, doet hij dat tegen Nederland. Wij zijn lid van de NAVO, dus we kunnen in het uiterste geval de hulp van onze bondgenoten inroepen. Voor Venezuela is het een open uitnodiging om een invasie te organiseren, door Amerika bijvoorbeeld.”
Oostindie wijst op de Falklandoorlog in 1982, tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk. ,,Toen besloten de Argentijnse leiders – die ook onder zware binnenlandse druk stonden – om de Falklandeilanden aan te vallen. Die oorlog verloren ze en luidde meteen het einde in van het militaire regime. Falkland heeft zeker een afschrikwekkende werking voor Venezuela.”

Diplomatie


De Venezolaanse president Maduro. © REUTERS
Met stille diplomatie hoopt Nederland de huidige crisis op te lossen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Venezuela om ‘een toelichting’ gevraagd op het besluit om de grens dicht te gooien. ,,Het eenzijdig sluiten van de grens past niet bij het streven naar goede buurlandrelaties”, zegt een woordvoerder. Volgens het ministerie zijn er ‘nauwe economische, familie- en culturele banden tussen de Caribische delen van het koninkrijk en Venezuela’.

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties moet ondertussen op eieren lopen. Hij is deze week toevallig op werkbezoek op de ABC-eilanden. Op vragen van deze krant over de Venezolaanse dreiging gaat hij niet in. ,,Het kabinet wil dit niet nog groter maken dan het is”, zegt hoogleraar Oostindie. ,,Het is in het belang van Nederland om de boel te sussen en te voorkomen dat de situatie escaleert.”

Comments

Popular posts from this blog

Curacao UTS : The following were discussed: 1. Existing (older) telecommunications systems are copper based, but all new development is done with fiber optics. 2. Fiber optics are run to the curb in existing developed areas and run all the way to the home in new developments. 3. Fiber optics are installed underground simultaneously with electric. 4. UTS􀁰 concession mandates that they bring service to the home.

Increasing Number Of Countries Banning & Dismantling Rothschild Central Banks