HOF VAN EEUWEN: Onafhankelijkheidsverklaring: een transcriptie - IN HET NEDRELANDS

 


Onafhankelijkheidsverklaring: een transcriptie

In het Congres, 4 juli 1776


De unanieme Verklaring van de dertien Verenigde Staten van Amerika: Wanneer het in de loop van menselijke gebeurtenissen noodzakelijk wordt dat het ene volk de politieke bendes ontbindt die hen met een ander verbonden hebben, en onder de machten van de aarde de afzonderlijke en gelijke status waarop de wetten van de natuur en van de natuurgod hen recht geven, vereist een fatsoenlijk respect voor de meningen van de mensheid dat zij de oorzaken verklaren die hen tot de scheiding drijven.

We beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend, dat alle mensen gelijk geschapen zijn, dat ze door hun Schepper begiftigd zijn met bepaalde onvervreemdbare rechten, waaronder leven, vrijheid en het nastreven van geluk.

 - Om deze rechten veilig te stellen, worden onder de mensen regeringen ingesteld, die hun rechtvaardige bevoegdheden ontlenen aan de toestemming van de geregeerden,

- Dat wanneer enige vorm van regering deze doelen vernietigt, het het recht is van het volk om deze te wijzigen of af te schaffen, en een nieuwe regering in te stellen, haar fundament op dergelijke principes te leggen en haar bevoegdheden in een zodanige vorm te organiseren, dat het lijkt erop dat ze het meest waarschijnlijk hun Veiligheid en Geluk zullen beïnvloeden.

Voorzichtigheid zal inderdaad dicteren dat lang gevestigde regeringen niet mogen worden veranderd om lichte en voorbijgaande redenen; en dienovereenkomstig heeft alle ervaring aangetoond dat de mensheid meer geneigd is te lijden, terwijl het kwaad te lijden heeft, dan zichzelf recht te zetten door de vormen af ​​te schaffen waaraan ze gewend zijn.


Maar wanneer een lange reeks van misbruiken en usurpaties, die onveranderlijk hetzelfde Voorwerp nastreven, een plan toont om ze te verminderen onder absoluut despotisme, is het hun recht, het is hun plicht, om zo'n regering af te werpen en nieuwe bewakers te bieden voor hun toekomstige veiligheid .

- Dat is het geduldige lijden van deze koloniën; en dat is nu de noodzaak die hen dwingt hun vroegere regeringssystemen te wijzigen.

De geschiedenis van de huidige koning van Groot-Brittannië is een geschiedenis van herhaalde verwondingen en usurpaties, die allemaal rechtstreeks bezwaar hadden tegen de vestiging van een absolute tirannie over deze staten. Om dit te bewijzen, laat feiten worden voorgelegd aan een openhartige wereld.

Hij heeft zijn instemming met wetten, de meest gezonde en noodzakelijke voor het algemeen belang, geweigerd.

Hij heeft zijn gouverneurs verboden wetten aan te nemen die van onmiddellijk en dringend belang zijn, tenzij ze in hun werking worden opgeschort totdat zijn instemming zou zijn verkregen; en toen hij zo geschorst was, heeft hij volkomen nagelaten er aandacht aan te besteden.

Hij heeft geweigerd andere wetten aan te nemen voor de huisvesting van grote districten van mensen, tenzij die mensen afstand zouden doen van het recht op vertegenwoordiging in de wetgevende macht, een recht dat voor hen onschatbaar is en alleen formidabel voor tirannen.

Hij heeft wetgevende organen bijeengeroepen op plaatsen die ongebruikelijk, ongemakkelijk en ver verwijderd zijn van de opslagplaats van hun openbare registers, met als enig doel hen te vermoeien zich aan zijn maatregelen te houden.

Hij heeft de volksvertegenwoordigers herhaaldelijk ontbonden, omdat hij zich met mannelijke standvastigheid verzette tegen zijn inbreuken op de rechten van het volk.

Hij heeft lange tijd geweigerd om, na zulke ontbindingen, anderen te laten kiezen; waarbij de wetgevende machten, niet in staat tot vernietiging, zijn teruggekeerd naar het volk in het algemeen voor hun uitoefening; de Staat bleef in de tussentijd blootgesteld aan alle gevaren van een invasie van buitenaf en stuiptrekkingen van binnenuit.

Hij heeft getracht de bevolking van deze staten te voorkomen; voor dat doel het belemmeren van de wetten voor naturalisatie van vreemdelingen; weigeren anderen te passeren om hun migratie hiernaartoe aan te moedigen, en de voorwaarden voor nieuwe Kredieten van Lands verhogen.

Hij heeft de rechtsbedeling belemmerd door zijn instemming te weigeren met wetten voor het vestigen van rechterlijke macht.

Hij heeft rechters alleen afhankelijk gemaakt van zijn wil, voor de ambtstermijn van hun ambten en voor de hoogte en betaling van hun salarissen.

Hij heeft een groot aantal nieuwe kantoren opgericht en zwermen officieren hierheen gestuurd om onze mensen lastig te vallen en hun bezit op te eten.

Hij heeft onder ons, in tijden van vrede, staande legers gehouden zonder de toestemming van onze wetgevende macht.

Hij heeft ervoor gezorgd dat het leger onafhankelijk is van en superieur is aan de burgerlijke macht.

Hij heeft samen met anderen ons onderworpen aan een jurisdictie die vreemd is aan onze grondwet en niet wordt erkend door onze wetten; het geven van zijn instemming met hun handelingen van voorgewende wetgeving:

Voor het in quarteren van grote groepen gewapende troepen onder ons:

Om hen te beschermen, door middel van een schijnproces, tegen bestraffing voor alle moorden die zij zouden moeten plegen op de inwoners van deze staten:

Voor het afsnijden van onze handel met alle delen van de wereld:

Voor het opleggen van belastingen aan ons zonder onze toestemming:

Omdat we ons in veel gevallen de voordelen van juryrechtspraak hebben onthouden:

Omdat we ons buiten de zeeën hebben vervoerd om te worden berecht voor vermeende overtredingen

Voor het afschaffen van het vrije systeem van Engelse wetten in een naburige provincie, het daarin vestigen van een willekeurige regering en het vergroten van haar grenzen om het meteen een voorbeeld en geschikt instrument te maken om dezelfde absolute regel in deze koloniën in te voeren:

Voor het wegnemen van onze handvesten, het afschaffen van onze meest waardevolle wetten en het fundamenteel veranderen van de vormen van onze regeringen:

Om onze eigen wetgevende macht op te schorten en te verklaren dat zij in alle gevallen de macht hebben om voor ons wetten op te stellen.

Hij heeft hier afstand gedaan van de regering door ons uit zijn bescherming te verklaren en oorlog tegen ons te voeren.

Hij heeft onze zeeën geplunderd, onze kusten verwoest, onze steden platgebrand en de levens van onze mensen verwoest.

Hij vervoert op dit moment grote legers van buitenlandse huurlingen om de werken van dood, verlatenheid en tirannie te voltooien, die al begonnen zijn met omstandigheden van wreedheid en verraderlijkheid die in de meest barbaarse tijdperken nauwelijks parallel liepen, en het hoofd van een beschaafde natie totaal onwaardig zijn.

Hij heeft onze medeburgers die op volle zee gevangen zijn genomen, gedwongen om de wapens te dragen tegen hun land, om de beulen van hun vrienden en broeders te worden, of om zelf door hun handen te vallen.

Hij heeft binnenlandse opstanden onder ons opgewekt en heeft geprobeerd om de bewoners van onze grenzen de meedogenloze Indiase wilden te bezorgen, wiens bekende oorlogsvoering een onopvallende vernietiging is van alle leeftijden, geslachten en omstandigheden.

In elke fase van deze onderdrukking hebben we in de meest nederige bewoordingen om verhaal verzocht: onze herhaalde verzoekschriften zijn alleen beantwoord met herhaaldelijk letsel. Een prins wiens karakter aldus wordt gekenmerkt door elke handeling die een tiran kan definiëren, is ongeschikt om de heerser van een vrij volk te zijn.

Evenmin hebben we de aandacht voor onze Britse broeders te kort geschoten. We hebben hen van tijd tot tijd gewaarschuwd voor pogingen van hun wetgevende macht om een ​​ongerechtvaardigde jurisdictie over ons uit te breiden. We hebben hen herinnerd aan de omstandigheden van onze emigratie en vestiging hier. We hebben een beroep gedaan op hun inheemse rechtvaardigheid en grootmoedigheid, en we hebben ze opgeroepen door de banden van onze gemeenschappelijke familie om deze usurpaties te verwerpen, die onvermijdelijk onze verbindingen en correspondentie zouden verbreken. Ook zij zijn doof geweest voor de stem van gerechtigheid en bloedverwantschap. We moeten daarom berusten in de noodzaak die onze afscheiding aan de kaak stelt, en ze houden, zoals we de rest van de mensheid, vijanden in oorlog, in vredesvrienden houden.

Daarom doen wij, de vertegenwoordigers van de Verenigde Staten van Amerika, in het General Congress, Assembled, een beroep op de Opperste Rechter van de wereld voor de juistheid van onze bedoelingen, in de Naam en op gezag van de goede mensen van deze koloniën , publiceer en verklaar plechtig dat deze Verenigde Koloniën vrije en onafhankelijke staten zijn, en van rechts zouden moeten zijn; dat ze zijn ontheven van alle trouw aan de Britse kroon, en dat alle politieke banden tussen hen en de staat Groot-Brittannië volledig worden ontbonden en moeten worden; en dat ze als vrije en onafhankelijke staten de volledige macht hebben om oorlog te voeren, vrede te sluiten, allianties te sluiten, handel te vestigen en alle andere handelingen en dingen te doen die onafhankelijke staten terecht kunnen doen. En voor de ondersteuning van deze Verklaring, met een sterk vertrouwen in de bescherming van de goddelijke Voorzienigheid, beloven we elkaar wederzijds ons leven, onze fortuinen en onze heilige eer.

Link:  https://www.archives.gov/founding-docs/declaration-transcript


RONALD WEDERFOORT




Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Curacao UTS : The following were discussed: 1. Existing (older) telecommunications systems are copper based, but all new development is done with fiber optics. 2. Fiber optics are run to the curb in existing developed areas and run all the way to the home in new developments. 3. Fiber optics are installed underground simultaneously with electric. 4. UTS􀁰 concession mandates that they bring service to the home.

Do you like Chinese products? Why?